Weetjes

Weetjes

De weight management voeding


Afgelopen maand hebben wij veel gedaan rond het ideaal gewicht van jouw huisdier. Graag presenteren we de voeding nog eens aan iedereen die graag onze aanbeveling wilt weten maar ook een kleine reminder aan degene die een programma begonnen zijn, hoeveel weegt jullie huisdier nu?

Veel honden hebben last van overgewicht. De reden is meestal overmatige aanvoer van energie bij gelijktijdig minder energiebehoefte. Veel honden leven tegenwoordig in huis, waardoor ze onvoldoende beweging krijgen en daardoor minder energie nodig hebben voor het behoud van hun lichaamsfuncties. Overgewicht kan ervoor zorgen dat de levensduur van je trouwe viervoeter verminderd. Ook het algemene welzijn van je dier kan achteruitgaan.

Royal Canin Veterinary Satiety Weight Management is een gebalanceerd compleet dieetvoer voor honden en katten. Om dit doel te bereiken bevat het voer maar een laag energiegehalte zodat je je huisdier dezelfde hoeveelheid voer kan geven. Het verzadigende gevoel van Satiety Weight Management wordt verzorgd door een hoog eiwitgehalte gecombineerd met een groot aandeel aan vezels. Speciale functionele ingrediĆ«nten helpen bovendien om de overbelaste gewrichten en botten te ondersteunen, deze gewrichten dragen meer last bij een dier dat te zwaar weegt.

Heb je nog vragen of wil je graag overstappen naar een weight management programma? Aarzel niet en kom langs voor jouw opstart.

Hallo longworm


De herfst is weer aangebroken net als het moment voor de behandeling tegen longworm. Maar wat is een longworm juist? Dit zijn vezelachtige wormpjes van ongeveer 1 tot 2.5 centimeter groot. Je gaat ze dus  tot nauwelijks zien met het blote oog.

Bij de hond en kat migreren de larven en eieren naar de longblaasjes en de kleine longaftakkingen. Hier veroorzaken zij de problemen zoals ontstekingen, schade aan de longbloedvaten, enzovoort. De larven gaan met de stoelgang naar buiten waar ze op de volgende gastheer wachten.

Wanneer de larven in de stoelgang aanwezig zijn, zijn ze niet zichtbaar met het blote oog, dus je weet niet of jouw huisdier besmet is.

Hoe en wat: longworm?


Helaas komt de longworm voor in heel Europa. Onze huisdieren raken voornamelijk besmet door in contact te komen met slakken en slakkenslijm. De soort slak maakt niet zo zeer uit, met of zonder huisje kunnen zij de tussengastheer zijn van de longworm.

De besmetting kan gebeuren doordat jouw huisdier in het slijm wandelt, er aan snuffelt, iets opeet waar de slak mee in contact kwam of de slak zelf op at. Hoe voorkom je dit?

Helaas kan je niet voorkomen dat je dier gaat snuffelen en in slijmen wandelt maar je kan tijdig en regelmatig ontwormen. Hierdoor krijgt de parasiet niet de kans om verder te groeien en zich voort te planten in je trouwe viervoeter. Op deze manier gaat jouw huisdier hier ook nog geen last van ondervinden. In onze praktijk hebben wij de twee opties voor het ontwormen tegen deze parasiet. We kunnen een pipet zetten met twee weken tussen of een tablet die elke week gegeven moet worden gedurende een maand, 4 keer dus.

Voor meer vragen en advies kan je terecht aan onze balie.

Longworm in een notendop


In deze video vindt je de longworm terug uitgelegd in een 5-tal minuten. Wij bespreken ze hieronder verder nog eens in het kort.

https://vimeo.com/258963439

Wat zijn de symptomen?

  • Hoesten
  • Kokhalzen
  • Sneller moe
  • Verlamming
  • Verminderde eetlust
  • Spasme
  • Verhoogde bloedingsneiging

Ze zijn dodelijk voor jouw huisdier.

Ze worden overgedragen via naakt- als huisjesslakken.

Ze verblijven de kleine aftakkingen en longblaasjes.

Preventief is het zeer moeilijk om te behandelen. Maar we kunnen regelmatig ontwormen en 1x per jaar in het najaar een kuur doen zodat ze zeker uit het lichaam zijn.

Instagram posts